From grain to glass – 9 days

IMG_1355En av de første tingene man lærer når man begynner å brygge er at “ølet skal gjære i 2 uker”. I utgangspunktet er dette en glimrende tommelfingerregel for da forsikrer man seg at ølet garantert er ferdig utgjæret, med mindre det er en lager eller et øl med veldig høy OG (eller surøl). Tidligere har jeg kneppet mer og mer inn på disse 14 dagene og har ikke merket at dette har påvirket kvaliteten på ølet.

9 dager
Nå har jeg imidlertid testet om man kan gjære ferdig ølet på 7 dager og tvangskarbonere på 2 dager. Det skal sies at dette ikke utelukkende var “for videnskaben” men at jeg hadde glemt at jeg hadde lovet å stille med øl til en hyttetur. Noen forhåndsregler ble tatt.

  • Kun basemalt
  • Lav OG (1.040)
  • Godt med humle (maskere evt. usmaker)
  • Gjærvalg (Valgte WLP099 da jeg synes denne jobber en del kjappere enn WLP001)
  • Over pitch
  • Cold crash med Biofine (for å bli kvitt eventuell gjær)

Lover bra
IMG_1396Etter 4 dager ble gjæren dumpet og tørrhumle tilsatt. Ølet hadde en SG på 1.010, min kalkulerte FG. Det er ikke dermed sagt at ølet er ferdig, så det fikk noen dager til. Etter 6 dager hadde ølet samme SG og hadde mindre preg av gjæren enn tidligere. Tid for cold crash med Biofine for å bli kvitt det siste av gjæren.  Etter to dager med karbonering kan jeg ikke spore noen smaksnyanser som kan tilskrives feil i gjæringen. Friskt, crispt og smakfullt. Kan ikke se noen grunn til å bruke lenger tid på gjæringen på et øl som dette.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s